środa, 23 marca 2011

Chlebek bananowy


składniki:

mąka 3 szklanki
1,5 szklanki cukru (może być 1 szklanka)
2 jajka
150 gram miękkiego masła
4 dojrzałe banany
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki rodzynek
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego
ewentualnie mleko


1. Banany obrać i dokładnie zmiksować
2. Rodzynki zalać wrzątkiem aby napęczniały
3. Jajka, masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę
4. Do masy dodać sodę oczyszczoną, sól oraz stopniowo mąkę i nadal miksować
5. Gdy masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę mleka (1/4 - 1/2 szklanki)
6. Odcedzić rodzynki (lub poprostu odlać nadmiar wody) i dodać do ciasta, wymieszać dokładnie
7. Do ciasta dodać zmiksowane banany i wszystko dokładnie wymieszać
8. Wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy, najlepiej podłużnej
9. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 1 godziny
10. Można sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest w środku mokre, wyjąć z piekarnika i poczekać do ostygnięcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz