środa, 24 lutego 2010

Mufinki


składniki:

5 jajek
pół kostki masła
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. pół szklanki mleka

(można też dodać kakao lub wiórki kokosowe)

1.Formy do mufinek (babeczek) wysmarować tłuszczem i posypać mąką
2.Oddzielić białka od żółtek
3.Białka ubić na sztywną pianę
4.W oddzielnym naczyniu utrzeć żółtka, cukier i masło
5.Powoli ucierając dodawać proszek do pieczenia i mąkę, podlewając mlekiem
6.Do gotowej masy dodawać stopniowo białko i miksować
7.Na końcu można dodać kakao bądź wiórki kokosowe (np. do połowy ciasta, aby mufinki były dwukolorowe)
8.Nałożyć do form i piec ok. 15-20 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku

Uwaga: To samo ciasto nadaje się doskonale do pieczenia w długiej formie na keks

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz