wtorek, 18 września 2012

Kopytka z kapustą i boczkiem


składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka 1,5 - 2 szklanki
1 jajko

boczek wędzony ok. 300 gram
kapusta kiszona ok. 400 gram
sól
pieprz



1. Ziemniaki ugotować, ugnieść i odstawić do ostudzenia
2. Kapustę kiszoną gotować przez ok. 30 minut. Gdy jest zbyt kwaśna to ją odcedzić, zalać wodą i jeszcze raz zagotować. Ja preferują kapustę bardzo kwaśną
3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć
4. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę i jajko i dokładnie wymieszać aż powstanie ciasto na kopytka
5. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy w długie wałki i nożem odkrawać gotowe kopytka

6. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, często mieszać i gotować ok. 10 minut aż będą miękkie. Gotowe kopytka odcedzić
7. Kopytka, odcedzoną kapustę oraz boczek (wraz z wytopionym tłuszczem) dokładnie ale delikatnie wymieszać. Dodać sól i pieprz wg upodobania
Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz