środa, 26 stycznia 2011

Drożdżówki z serem


składniki:

600 gram mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
1,5 szklanki mleka
50 gram masła
40 gram drożdży świeżych
200 gram białego sera
1 łyżka śmietany 18%


1. Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej, szczególnie jajka, które należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta
2. Masło rozpuścić
3. Mleko podgrzać do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aż zaczyn podwoi a nawet potroi swoją objętość
4. Do sporej miski lub garnka przesiać większą część mąki przez sito, dodać cukru, 2 jajka oraz wyrośnięty zaczyn
5. Dokładnie wyrobić ciasto
6. Następnie dodać rozpuszczone ale nie gorące masło (ciepłe jak najbardziej) i delikatnie wtłoczyć je do ciasta
7. Dodawać stopniowo przesianą przez sito mąkę i nadal wyrabiać ciasto aż będą się robiły pękające bąble w cieście
8. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce (może to być piekarnik nastawiony na temperaturę 30-40 stopni)
9. Przygotować ser jako nadzienie: ser, łyżkę śmietany, pół jajka oraz 5 łyżeczek cukru i dokładnie wymieszać, można użyć miksera
10. Gdy ciasto urośnie, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować 2 prostokątne placki, podsypując mąką
11. Wyciąć z rozwałkowanego ciasta prostokąty, nakładać nadzienie na jedną stronę prostokąta ok. 1 dużej łyżki i przykrywać drugą stroną
12. Dokładnie zalepić drożdżówki, wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem wierzch drożdżówek (blacha wysmarowana tłuszczem i posypana mąką)
13. Z tej ilości składników wyszło mi 12 drożdżówek tj. 2 blachy po 6 sztuk
14. Wstawić do piekarnika i nastawić na temperaturę 160 stopni Celsjusza i piec około 20 - 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz