poniedziałek, 3 stycznia 2011

Makówki


moja ulubiona potrawa wigilijna

składniki:

3 litry mleka
250 gram zmielonego maku
100 gram rodzynków
100 gram wiórków kokosowych
10 dużych łyżek cukru
200 gram sucharków

1. Zagotować mleko
2. Odlać pół litra mleka a do reszty wsypać zmielony mak i często mieszając gotować na wolnym ogniu około 20 minut do pół godziny (najlepiej skosztować czy mak jest wystarczająco miękki)
3. Do gotującego się maku wsypać rodzynki, wiórki i cukier i gotować jeszcze 10 minut. Skosztować czy mak jest wystarczająco słodki
4. Gdy masa zrobi się gęsta można dolać pozostałe mleko
5. Do sporej miski lub salaterki wyłożyć pierwszą warstwę sucharków i nałożyć gorącą masę makową tak aby dokładnie przykryć sucharki
6. Następnie znowu wyłożyć warstwę sucharków, później mak i tak aż zapełni się cała salaterka
7. Ostatnią warstwą jest masa makowa, którą posypujemy wiórkami kokosowymi
8. Czekamy aż makówki ostygną i przechowujemy w lodówce
9. Jeśli makówki są zbyt suche należy je polać mlekiem (tak aby sucharki były wilgotne i rozpuszczały się w ustach)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz