piątek, 10 grudnia 2010
Pierniczki
składniki:
600 gram mąki
200 gram cukru
5 czubatych łyżek płynnego miodu
2 jajka
2 opakowania przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kostka masła (200 gram)
1. Miękkie masło, jajka, miód oraz cukier dokładnie zmiksować na gładką masę
2. Dodać przyprawę do piernika i zmiksować
3. 1 szklankę mąki wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać do ciasta i zmiksować
4. Ciasto wyłożyć na stolnicę i dodać resztę mąki. Ugnieść ciasto na zwartą lecz niezbyt twardą kulę
5. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (można również trzymać ciasto w lodówce 2-3 dni)
6. Po wyjęciu z lodówki ciasto po kawałku rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 4-5 mm
7. Wycinać foremkami dowolne kształty i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką
8. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza ok. 8-10 minuty
9. Po upieczeniu pierwszej blachy ciastek nie trzeba już smarować tłuszczem blachy, tylko układać kolejne pierniczki
10. Po przestudzeniu na kratce pierniczki przechowywać w metalowej puszcze
11. Pierniczki po pewnym czasie zmiękną, a żeby to przyspieszyć można do metalowej puszki z pierniczkami włożyć kromkę świeżego chleba na ok. 2 godziny
Dziurki na sznureczki najwygodniej wyciąć słomką do napojów (przed pieczeniem :) ).
Pierniczki można polukrować i dekorować
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz