wtorek, 2 listopada 2010
Piernik
składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
szczypta soli
3 łyżki kakao
miód (pól szklanki)
1/2 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki zsiadłego mleka
1. Jajka, masło i cukier utrzeć razem
2. Dodając stopniowo sypkie składniki dokładnie wymieszać używając miksera
3. Zsiadłe mleko dolewać na końcu dla uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta
4. Wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy
5. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 1 godzinę
Ciasto doskonale smakuje przełożone (po wystudzeniu) powidłami śliwkowymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz