środa, 29 września 2010

Sos paprykowo-żurawinowy


składniki:

pół litra bulionu
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
garść żurawiny suszonej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka śmietany 18%
2 łyżczki oliwy z oliwek (ew. łyżeczka masła)

1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę
2. Paprykę obsmażyć na oliwie a następnie dusić ok. 30 minut pod przykryciem, często mieszając
3. Pod koniec duszenia na około 2 minuty wrzucić do papryki żurawinę pokrojoną na połówki
4. Zagotować bulion i zagęścić go rozprowadzoną mąką ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody, cały czas mieszając
5. Dodać koncentrat pomidorowy, mieszać, gotować ok. 2 minuty
6. Dodać łyżeczkę śmietany, również zagotować chwilkę
7. Na końcu dodać duszoną paprykę z żurawiną. Wszystko dokładnie wymieszać, można doprawić do smaku solą i pieprzem

Sos idealnie nadaje się do pulpetów, spagetti i mięsa mielonego oraz ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz