sobota, 20 marca 2010

Zupa pieczarkowa


składniki:

2 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
8 ziemniaków
20 dkg pieczarek
śmietana 18% - 2 łyżki
1 łyżka masła
sól
pieprz
bazylia

1. Skrzydełka z kurczaka umyć i gotować w 2 litrach osolonej wody przez ok. 20 minut
2. Ziemniaki, marchew, seler i pieczarki obrać
3. Ziemniaki i pieczarki pokroić w kosteczkę
4. Marchew i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach
5. Do gotującego się wywaru dodać ziemniaki, marchew i seler i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie
6. Pieczarki podsmażyć na maśle często mieszając ok. 10 minut
7. Do zupy dodać podsmażone pieczarki i gotować jeszcze ok. 10 minut
8. Dodać śmietanę (zmieszaną z odrobiną zupy aby śmietana się dobrze rozpuściła) oraz przyprawy do smaku. Gotować jeszcze chwilkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz