wtorek, 16 marca 2010
Zupa ogórkowa
składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
8 ziemniaków
8 ogórków kiszonych
koperek (mniej niż pół pęczka), ja użyłam mrożony
śmietana 18% - 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz pół łyżeczki
majeranek 2 łyżeczki
1. Skrzydełka z kurczaka umyć i gotować w 2 litrach osolonej wody na wolnym ogniu ok. 30 minut
2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę
3. Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki bedą miękkie
4. Ogórki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut
5. Na końcu dodać przyprawy oraz śmietanę i koperek. Śmietanę wcześniej zmieszać z odrobiną zupy. Gotować ok. 3 minut
Ważne jest aby starte ogórki dodać do zupy dopiero gdy ziemniaki są rzeczywiście miękkie, gdyż kwaśnie ogórki spowodują, że niedogotowane ziemniaki pozostaną twarde.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz