wtorek, 16 marca 2010

Kluski śląskie


składniki:

1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól 1 łyżeczka

1. Ziemniaki ugotować, ostudzić i dokładnie ugnieść lub przecisnąć przez maszynkę (lub przez sitko)
2. Ugniecione ziemniaki podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę wyjąć i wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Ćwiartkę dodać spowrotem
3. Bardzo dokładnie wymieszać
4. Lepić kulki, spłaszczać dłońmi i zrobić dziurkę np. małym palcem
5. Wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia często mieszając
6. Podawać np. z sosem, lub zamiast ziemniaków do drugiego dania

1 komentarz:

  1. Już drugi blog na którym dzisiaj jest o kluskach śląskich :P

    OdpowiedzUsuń