wtorek, 9 marca 2010

Omlet z mięsem


składniki:

8 jajek (oczywiście może być mniej, ja mam sporą patelnię :) )
mięso gotowane z podudzia indyka pokrojone w kawałeczki (mi zostało z zupy)
3 gotowane marchewki
łyżka mąki
sól
pieprz
oregano
łyżka mleka
łyżeczka masła

1. Jajka lekko roztrzepać, aby nie powstała piana
2. Pokrojone na kawałeczki mięso i marchew połączyć z jajkami
3. Dodać mleko, mąkę i przyprawy wg uznania. Wymieszać
4. Na patelni rozpuścić niewielką ilość masła
5. Wylać na patelnię ciasto i smażyć nie mieszając, do momentu aż spód się zetnie
6. Przy mniejszej patelni obrócić omlet wspomagając się talerzem
(Omlet przykryć talerzem. Obrócić patelnię do góry dnem, przytrzymując talerz. Następnie ponownie zsunąć omlet na patelnię i smażyć drugą stronę)
7. Przy większej patelni, pokroić omleta na porcje (jak pizzę) i obracać każdy kawałek z osobna. Smażyć drugą stronę również do momentu aż spód się zetnie i przyrumieni
8. Podawać na ciepło z keczupem

Bardzo sycące

1 komentarz:

  1. Mniam, mniam, mniam ....w Sint-Truiden takich nie dają :|

    OdpowiedzUsuń