niedziela, 7 marca 2010

Biszkopt z galaretką


składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
6 jajek
1 opakowanie galaretki
spora garść truskawek (świeże lub mrożone)
ewentualnie garstka jagód

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
2. Do piany z białek powoli wsypywać cukier łyżeczką i miksować na wolnych obrotach
3. Następnie dodawać żółtka i powoli miksować
4. Na końcu wsypywać łyżeczką mąkę i dokładnie wymieszać mikserem
5. Wlać do formy prostokątnej i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika
6. Piec ok. 30 minut
7. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i poczekać aż lekko stężeje
8. Na ostudzone ciasto układać nierozmrożone owoce i wylać na nie galaretkę równomiernie rozprowadzając
9. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz