piątek, 5 marca 2010

Pulpety z pieczarkami


składniki:

40 dkg mięsa mielonego z indyka ewentualnie wieprzowego
10 pieczarek
jajko
cebula
5 łyżek kaszy manny
łyżka masła
łyżka oleju
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
łyżeczka oregano
mąka

1. Pieczarki obrać i pokroić na drobną kostkę
2. Obsamażyć na maśle często mieszając
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju
4. Mięso mielone, jajko, kaszę mannę, przyprawy i dokładnie wymieszać
5. Dodać podsmażone pieczarki oraz cebulę i ponownie wymieszać
6. Formować kule o średnicy około 6 cm i obtaczać starannie w mące
7. Pulpety wkładać do szerokiego garnka z gotującą się osoloną wodą (tak aby woda zakrywała pulpety). Przemieszać aby pulpety nie przywarły do dna garnka
8. Gotować pod przykryciem powoli ok. 45 minut do godziny, od czasu do czasu mieszając
9. Na końcu gotowania zagęścić 1 łyżką mąki (rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody aby nie zrobiły się grudki)
10. Podawać z ziemniakami i marchewką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz