piątek, 26 lutego 2010

Schab duszony



składniki:


0,5 kg schabu
cebula
mąka
sól, pieprz
olej

1.Schab umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie paski
2.Posypać solą, pieprzem i obtoczyć w niewielkiej ilości mąki
3.Paski obsmażyć obustronnie na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju
4.Dodać pokrojoną w paski cebulę i obsmażyć
5.Schab zalać zimną wodą, dusić na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny, często uzupełniając wodę
6.Gdy mięso będzie miękkie można przyciemnić sos. (Na suchej patelni podsmażyć 1 łyżkę mąki ciągle mieszając, aż mąka zrobi się lekko brązowa. Dodać do sosu z mięsa dokładnie mieszając. Chwilę jeszcze pogotować. Gotowe)
7.Schab można podawać z ziemniakami i mizerią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz