piątek, 26 lutego 2010

Kopytka z sosem pieczarkowym


składniki:

1 kg ziemniaków
mąka
jajko
sól
30 dkg pieczarek
2 łyżki masła
śmietana 18%

1. 
Pieczarki obrać i pokroić w kosteczkę
2. Obsmażyć na maśle, zalać wodą i dusić ok. 1 godziny
...w między czasie...
3. Ugotowane, ostudzone ziemniaki ugnieść lub przecisnąć przez maszynkę
4. Dodać mąkę (0,5-1 szklanki, zależy od ziemniaków), jajko, sól i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta
5. Ciasto (najlepiej w kształcie kuli) podzielić na 3 części i każdą z osobna rozwałkować rękami na długi walec o średnicy ok 4 cm
6. Walec lekko spłaszczyć palcami i odcinać nożem kopytka w kształcie rombów
7. Ugotować kopytka w osolonej wodzie (ok. 10 minut od wypłynięcia). Odcedzić
...wracając do sosu...
8. Pół szklanki śmietany i 2 łyżki mąki wymieszać i dodać do sosu ciągle mieszając
9. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz