piątek, 26 lutego 2010

Wątróbka smażona z jabłkiem



Dodatek jabłka do smażonej wątróbki powoduje, że ma ona łagodniejszy smak. Niektórzy wolą tradycyjną wątróbkę, ale polecam spróbować. Na pewno nic nie traci ze swojego wyrazistego smaku. Przepis zapożyczony od teściowej :)

składniki na 3 porcje:

0,5 kg wątróbki z kurczaka
cebula
jabłko
2 łyżki mąki
sól
olej do smażenia

1.Wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Umyć i odsączyć nadmiar wody
2.Cebulę i jabłko obrać i pokroić w kostkę
3.Wątróbkę lekko posolić i obtoczyć w mące
4.Smażyć na rozgrzanym oleju często obracając kawałki wątróbki. Uważać na pryskający tłuszcz. Po 2 minutach dodać cebulę, po kolejnych 2 minutach dadać jabłko
5.Smażyć do momentu gdy mięso będzie ładnie przyrumienione. Podawać z ugotowanymi ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz