czwartek, 25 lutego 2010

Makaron z cukinią


składniki:

duża cukinia lub 2 mniejsze
500 gram makaronu świderki
boczek 40 dkg
sól, pieprz

1.Makaron ugotować wg przepisu
na opakowaniu
2.Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na dużej patelni często mieszając
3.Obraną i wydrążoną z gniazda nasiennego cukinię pokroić w kostkę
4.Dodać do boczku, podsmażyć ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu
5.Następnie boczek i cukinię dusić pod przykryciem aż cukinia będzie miękka (ok 20-30 min.) często mieszając
6.Boczek i cukinię dodać do odcedzonego makaronu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać

Potrawa niezwykle prosta, minusem jest tylko czas oczekiwania, aż cukinia zrobi się miękka. Potrawę można jeszcze wzbogacić (zwiększyć kaloryczność) dodając na końcu 2 rozbełtane jajka. Wciąż podgrzewając wszystkie składniki, dodać jajka i mieszać do momentu, aż jajka się zetną, jak jajecznica.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz