środa, 24 lutego 2010

Ślimaczki czekoladowo-cytrynowe


A poniżej przepis na ciastka. Proste, szybkie do zrobienia i równie szybkie do zjedzenia. I jeszcze jedno, z doświadczenia: spożywanie na ciepło tuż po upieczeniu nie powoduje bólu brzucha.

składniki na ok. 30 sztuk:

¾ kostki masła
półtorej szklanki cukru
jajko
ok. 2 szklanek mąki
(może być więcej, aby ciasto nie było zbyt rzadkie)
3 łyżki kakao
sok ze świeżej cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia

1.Posmarować blachy do pieczenia tłuszczem
2.Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (mikserem)
3.Dodawać jajko wciąż ucierając
4.Gotową masę podzielić na 2 równe części
5.Do jednej części dodać połowę proszku do pieczenia, soku z połówki cytryny i stopniowo połowę mąki i ucierać
6.Do drugiej części dodać pozostałą część proszku do pieczenia i mąki + kakao. Ucierać
7.Na stolnicy (oprószonej mąką) rozwałkować oba kawałki ciasta na jednakowe prostokąty
8.Nałożyć prostokąty na siebie, zwinąć w ciasny rulon i schłodzić w lodówce
9.Rulon pokroić na plastry, ułożyć na blachach i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C, przez około 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz