niedziela, 28 lutego 2010

Ciasteczka ze smalcem


składniki:

mąka ok. 2 szklanki (może być więcej)
2 jajka
smalec ze skwarkami 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 1 łyżka
cukier niecała szklanka

1. Smalec, jajka i cukier utrzeć na jednolitą masę
2. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać
3. Na mąkę wylać utartą masę i wszystko dokładnie wymieszać rękami
4. Aby składniki dobrze się połączyły (czasem ciasto się rozsypuje) należy dodać łyżkę śmietany (lub więcej)
5. Ciasto ukształtować w kulę i odstawić przykryte do lodówki na pół godziny
6. W międzyczasie przygotować blachę do pieczenia, wysmarować tłuszczem i posypać mąką
7. Ciasto pokroić na 3 części i po kolei każdą rozwałkować na grubość ok. 7mm
8. Wycinać różne kształty i układać na blasze
9. Piec w rozgrzanym do 190 stopni C piekarniku ok. 10 minut

Jeszcze nie próbowałam, ale wg mojej mamy ciastka mają lepszy smak, gdy doda się tłuszcz np. masło (pół na pół ze smalcem).
Przypuszczam, że dobrze smakują z piwem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz