niedziela, 13 czerwca 2010

Ciastko drożdżowe z truskawkami


składniki:

1 kg mąki + 1 szklanka
2 szklanki cukru
4 jajka
75 gram drożdży
pół kostki masła
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1,5 szklanki mleka

na zakruszkę:
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
3 łyżki masła

2 szklanki świeżych truskawek


1. Mąkę przesiać przez sito do większego naczynia
2. Masło rozpuścić na ogniu i lekko przestudzić
3. Mleko podgrzać do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza i dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia
4. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli oraz wlać mleko z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać
5. Na końcu wlać rozpuszczone masło i bardzo powoli wtłoczyć go do ciasta. Gdy będzie się zbytnio lepiło dodać mąki i wyrobić
6. Ciasto przykryć i odstawić w suche i ciepłe miejsce np. pod kołderkę :)
7. Gdy ciasto wyrośnie tzn. przynajmniej podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blasze wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką
8. Wyłożyć na ciasto umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki
9. Przygotować zakruszkę: mąkę, cukier i masło ucierać palcami aż do uzyskania grudek. Posypać zakruszką ciasto i wstawić do nienagrzanego piekarnika
10. Piec ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza
11. Podawać gdy ostygnie, posypane cukrem pudrem

Ciasto zrobiłam bo pozazdrościłam Alicji i jej mamie :) Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz