poniedziałek, 31 maja 2010

Rogaliki drożdżowe



składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
40 gram drożdży
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
pół szklanki mleka
szczypta soli
otarta skórka z pomarańczy
dżem truskawkowy
50 gram masła

1. Mąkę przesiać i ogrzać np. w piekarniku w temp. 40 stopni Celsjusza
2. Do mąki rozkruszyć drożdże, dodać żółtka, cukier, sól i otartą skórkę z pomarańczy (sparzonej, osuszonej)
3. Wszystko wymieszać jedynie przez chwilę i dodać ciepłego mleka. Teraz dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą masę
4. Następnie dodać roztopione i tylko lekko ciepłe masło i powoli wymieszać
5. Gotowe ciasto przykryć np. ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
6. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować placki o grubości 0,5 cm i wycinać trójkąty (mogą być równoboczne :) )
7. Na środek trójkątów dać pół łyżeczki nadzienia, np. dżemu truskawkowego i zawijać w rogaliki
8. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, w dużej odległości od siebie. Poczekać aż podrosną. Później posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem
9. Wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni Celsjusza i piec ok. 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz