czwartek, 25 lutego 2010

Naleśniki bez mleka


Naleśniki bez mleka są idealne dla dzieci, które nie mogą spożywać mleka krowiego, proponuję również nie stosować proszku do pieczenia. Woda gazowana powoduje, że naleśniki stają się chrupiące.

składniki:


0,5 l wody mineralnej gazowanej
2 jajka
szczypta soli
mąka
1 łyżka oleju
ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1.Do większego naczynia wlać wodę, wrzucić jajka, sól i powoli miksować
2.Stopniowo wsypywać mąkę ciągle miksując aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
3.Rozgrzać na dużej teflonowej patelni łyżkę oleju, rozprowadzić po całej patelni
4.Olej z patelni wlać do ciasta naleśnikowego i wymieszać
5.Kłaść porcje ciasta naleśnikowego na patelnię i smażyć po obu stronach cienkie naleśniki
6.Gotowe posmarować dżemem lub białym słodkim serem

Słodki ser do naleśników można przygotować wg przepisu: 25 dkg białego półtłustego sera, 2 łyżki śmietamy, 4 łyżeczki cukru. Wszystko razem utrzeć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz