środa, 3 marca 2010

Fasolka po bretońsku


składniki:

50 dkg białej fasoli jaś lub mniejszej
50 dkg kiełbasy np. podwawelskiej
20 dkg boczku gotowanego
2 cebule
koncentrat pomidorowy
olej
sól
pieprz
majeranek

1. Fasolę moczyć w wodzie co najmniej 12 godzin (najlepiej na noc)
2. Fasolę opłukać i gotować w wodzie, aż będzie miękka (może to zająć nawet 2 godziny). Często uzupełniać wodę
3. Kiełbasę i cebulę obrać
4. Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na małej ilości oleju
5. Do gotującej się fasoli dodać kiełbasę, cebulę i boczek. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut
6. Na końcu dodać 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę majeranku oraz pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze 10 minut

Fasolka dobrze smakuje z chlebem lub ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz